Cicero Zorggroep

Cicero Zorggroep investeert in HBO-VGG

Vriendelijk, Vertrouwd en Vakkundig

 

De ouderenzorg is sterk in beweging. De huidige veranderingen en de toenemende complexiteit vragen om een professional met specifieke vaardigheden. Een professional die overstijgend te werk kan gaan en vaardigheden heeft ontwikkeld die tegemoet komen aan complexe zorgvragen. Een professional die een spin in het web is tussen V&V op de werkvloer, management en de specialist ouderengeneeskunde en/of verpleegkundig specialist. Een van de manieren waarop men hoopt deze professional weer terug in de praktijk te krijgen is met de HBO-Verpleegkundige Gerontologie-Geriatrie (HBO-VGG). Cicero Zorggroep speelt daarop in en is één van de koplopers in Nederland voor wat betreft het opleiden en positioneren van de HBO-VGG binnen haar organisatie.


Nu fors investeren in begeleiding

Cicero Zorggroep is, met 13 zorglocaties in Zuid Limburg, specialist op het gebied van ouderenzorg.

Cicero Zorggroep biedt een breed palet van zorgdiensten aan. Of het nu gaat om ondersteuning op het gebied van wonen, welzijn en zorg, of om complexe vormen van verpleging en behandeling. Hierbij staat het waarborgen van kwaliteit hoog in het vaandel. Dit doet Cicero Zorggroep onder andere door het opleiden van medewerkers tot HBO-VGG.

Op deze manier creëren we extra zorgkwaliteit en loopbaankansen voor onze medewerkers. Op dit moment zijn er meerdere medewerkers van Cicero Zorggroep bezig met de opleiding tot HBO-VGG. Ook in de begeleiding van de studenten HBO-VGG wordt fors geïnvesteerd. Hier is een nauwe samenwerking tussen het Bureau Zorgondersteuning en Ontwikkeling (BZ&O) en de cluster- en afdelingsmanagers waar de studenten werkzaam zijn. In het BZ&O zijn alle (para)medische en gedragswetenschappelijke vakgroepen en geestelijke verzorging ondergebracht.

Lysette Hakvoort, afgestudeerd HBO-VGG, is vanuit haar verpleegafdeling 18 uur gedetacheerd naar BZ&O, om samen met vier verpleegkundig specialisten de (vakinhoudelijke) begeleiding van de vier studenten HBO-VGG optimaal vorm te geven. De komende jaren zal Cicero Zorggroep blijven investeren in het opleiden van nieuwe HBO-VGG, zodat op iedere locatie een HBO-VGG inzetbaar is.

 

Positioneren HBO-VGG

Cicero Zorggroep is druk bezig met het positioneren van de HBO-VGG binnen de organisatie. Duidelijk is reeds dat de HBO-VGG locatiegebonden zal zijn en niet afdelingsspecifiek. De HBO-VGG is op locatie de spil tussen de werkvloer, management en medici. De HBO-VGG zal in verband met haar expertise en vaardigheden ingeschakeld worden bij complexe zorgvragen op de afdelingen binnen een locatie, maar zal zich ook bezighouden met coaching en deskundigheidsbevordering op de werkvloer. Het participeren in verschillende zorginhoudelijke werk- en projectgroepen wordt ook een taak van de HBO-VGG. Op deze manier zal Cicero Zorggroep de HBO-VGG zo breed en optimaal mogelijk inzetten.